Kemahiran Diperlukan dalam Poker

Poker adalah permainan strategi dan kemahiran. Pemain duduk di kerusi mereka hampir sepanjang masa. Jarang anda melihat mereka pergi. Mereka duduk selama berjam-jam, sentiasa melihat tangan mereka dan mengerling ke arah lawan mereka sekali-sekala. Suasana tegang tetapi pemain santai dan tenang. Mereka mungkin kelihatan terbiar tetapi mereka pastinya tidak. Fikiran mereka bekerja dan ia melakukan tugas yang besar. 

Lebih daripada sekadar kemahiran berfikir, pemain poker yang baik harus mempunyai pemikiran yang betul agar dia dapat bermain dengan baik. Ini mungkin kelihatan sukar untuk pemula tetapi untuk pemain poker yang mahir ini hanya berjalan-jalan di taman. 

Kemahiran istimewa dituntut daripada pemain poker yang berjaya. IQ di atas purata tidak menjamin memenangi permainan. Untuk bermain dengan cekap-dan akhirnya menang-ini adalah beberapa kemahiran penting yang perlu anda pelajari: 

  1. Keagresifan. Poker memerlukan pemainnya untuk menjadi agresif kerana ini akan menghalang mereka daripada dibuli oleh pemain lain. Mereka tidak mudah digeruni oleh gertakan mahupun parut. Mereka tidak akan bermain banyak tangan tetapi apabila mereka bermain, kebolehan mereka akan memberitahu mereka apa yang patut dan tidak patut mereka mainkan. Ia seperti sihir-tiada siapa yang tahu apa yang akan keluar seterusnya atau apa yang akan didedahkan pada kali berikutnya kad dipaparkan. Pemain yang berjaya bukan sahaja ajaib, mereka juga boleh kelihatan psikik. Mereka boleh menjadi peramal tangan orang lain dan meneka apa yang difikirkan oleh

pemain lain. Kemahiran membuat keputusan mereka mendapat kelebihan dan ia boleh dilihat dengan jelas dalam pergerakan mereka. 

  1. Aptitud Matematik. Pemain poker yang baik harus tahu matematik terutamanya kebarangkalian. Pergerakan maut boleh dihalang jika seseorang mengetahui kemungkinan dan kebarangkalian satu kad muncul pada yang seterusnya. Kemungkinan yang lebih baik untuk menang boleh dikira dengan lebih baik dengan kebarangkalian dan statistik. 
  2. Pengetahuan dalam statistik poker. Anda boleh menjimatkan masa yang berharga jika anda tahu statistik poker. Ia boleh membantu anda mengembangkan lagi strategi anda dengan mengira kemungkinan setiap langkah anda. Ini juga boleh menghilangkan tekanan anda apabila anda sudah diserang dalam permainan tertentu. Tidak mungkin anda akan mengingati semua kad yang telah dimainkan. Tetapi ia akan menjadi yang terbaik jika anda mengetahui statistik poker asas-ia sudah memadai. 
  3. Disiplin. Anda tidak boleh berkembang dalam permainan poker jika anda tidak mempunyai disiplin. Semua pemain berpengalaman mengetahuinya dengan baik. Jangan mengharapkan nasib untuk memainkan peranannya dalam setiap permainan anda. Anda sepatutnya dapat mengarahkan langkah dan keputusan anda. Disiplin bermula apabila anda dapat mengelakkan pergerakan yang tidak perlu dan mengawal gangguan. Juga, dan sama pentingnya, jangan bermain lebih daripada apa yang dibenarkan oleh kewangan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *